Oekraïense kunstenares aan het woord  

Gallery en open atelier in de Elzas Passage.  

Oekraïense kunstenares Julia Ilkiv vluchtte door de oorlog in haar thuisland met haar gezin en werd opgevangen in Helmond. Tijdens haar debuut solotentoonstelling zou zij werken presenteren die gemaakt zijn met het gebruik van niet-standaard artistieke gereedschappen, zoals balpennen en stiften. Julia’s werk stond ingelijst klaar voor haar eerste solo-expositie toen de oorlog uitbrak. Veel van haar werken moest ze achterlaten. Geweldig dat we juist haar nu de kans mogen bieden in een leegstaand winkelpand in de Elzas Passage.

Samen met curator Mariëlle Van de Kerkhof, gaat zij de Pop Up Art Gallery Julia Ilkiv & Co vormgeven. Julia maakte vaak heel kleurig werk, “… maar dat lukt me niet goed meer”, vertelt zij. Maar ook haar zwart-witte pentekeningen mogen er zijn, echt heel mooi en veelzeggend. Deze zijn te bewonderen in de gallery.

Naast het exposeren gaat Julia het publiek laten zien hoe zij werkt in dit open atelier. Dat maakt dit concept extra bijzonder. Julia vertelt  over haar reis en wat dit voor impact heeft gehad op haar persoonlijk en op haar manier van werken.

Zolang er kunst is, is er hoop. Daarom is Julia aangesloten bij Make Art not War. Zij helpen jonge kunstenaars uit Oekraïne om hun werk onder de aandacht te brengen. De Helft van de opbrengst gaat naar de kunstenaar, de andere helft naar stichting Vluchteling. Elke gedoneerde euro komt rechtstreeks bij zijn doel.  

Fantastisch dat de eigenaar hier direct voor open stond!

Je vindt Julia vanaf 24 september 2022 in de Elzas Passage 3

 

 

 

Adresgegevens

  • Elzas Passage 35,  Helmond
  •