Oktober 2021

Om inspiratie op te doen voor Helmond zijn we op bezoek geweest bij de initiatieven van VOLOP Meierijstad. Want als je in real life de initiatiefnemers spreekt en de concepten ziet, dan pas gaat het echt leven, en voel je de meerwaarde. Projectleider Donna van den Bosch van VOLOP Meierijstad was onze gastvrouw. De groep bestond verder uit: Joos van der Geest, programmamanager, Loes Penninx, Economische Zaken, Ellen van Schijndel, starterscoördinator, Adil Marra, accountmanager Economie, Nicole van Dam, beleidsadviseur, Ankie de Turck, centrummanagement, John de Roij, vrijwilliger en natuurlijk Linda Haverkamp en Maruja Gutierrez.

We waren te gast bij Thuis in Rooi; een ontmoetingsplek/buurthuis in een voormalig bankgebouw in Sint Oedenrode, waar ouderen verschillende activiteiten kunnen volgen. Een levendige en gezellige ruimte waar iedereen zich welkom voelt. Ze verbinden daar de jongeren aan de oudere generatie zoals met ‘koek, krant en klets’, waar middelbare school leerlingen de krant voorlezen aan ouderen onder het genot van koffie met een koekje (en natuurlijk veel gezellige klets). Kortom kleine activiteiten met zoveel waarde voor iedereen die betrokken is.

Bij Creatief Rooi genoten we van lokale amateurkunst met maandelijks wisselende tentoonstellingen, bestierd door een dynamisch kwartet van ondernemende dames van 70+. Er worden lezingen georganiseerd en iedereen met een passie voor zijn of haar hobby kan deze hier delen met anderen. We kwamen tot rust in de winkel van een beginnend ondernemer, de Healing Expres. Kristallen, stenen, wierookjes en een meditatiecentrum dat door de ligging midden in het centrum een grote toeloop kent. Een ondernemer met een maatschappelijke missie.

Bij Christian Art Studio keken we onze ogen uit in de galerie én werkplaats. Christian verkoopt zijn kunst nu niet meer alleen online, maar ook in het centrum van Veghel. Hij biedt workshops aan en staat altijd open voor een praatje. Zij eigen centrum geeft hij zoveel kleur en extra aantrekkingskracht. Kortom daar waar leegte was, zijn in korte tijd unieke en waardevolle plekken ontstaan voor ontmoeting, cultuur en ondernemerschap. Stuk voor stuk innovatief en vernieuwend, bijzonder waardevol voor de sociale cohesie in een gemeenschap én voor de initiatiefnemers zelf. Geen wonder dat het overal zo gezellig druk is en dat we van die enthousiaste verhalen te horen krijgen van initiatiefnemers. Want zij ervaren dagelijks hoezeer ze van betekenis zijn voor de mensen om hen heen en krijgen tegelijkertijd allerlei kansen om hun bedrijf of stichting te ontwikkelen.